Artificiella sötningsmedel drar ned kaloriintaget

Artificiella sötningsmedel är framtagna för att söta diverse livsmedel, men utan, alternativt med reducerad halt av kalorier. De artificiella sötningsmedlen är framställda på kemisk väg med olika substanser som bas. Vanliga sötningsmedel är aspartam samt sucralose.

sukralos

Aspartam är förmodligen det kändaste och vanligaste sötningsmedlet ute på marknaden. Det är också en mycket omdebbaterad, älskad och kritiserad substans som allmänt delar opp folk i tre camp – de som tar bestämt distans från samtliga lightprodukter innehållande aspartam, de som ät totalt oinsatta och inte bedömer vare sej risker eller fördelar och de som älskar aspartamet alldenstund det ger en chans att få inta fin utan att få i sej extra kalorier.

Sucralose är ett kemiskt framställt sötningsmedel gjort på naturliga råvaror. Sucralose är det endaste sötningsmedlet som faktiskt är gjort på riktiga sockermolekyler. När man framställer sucralose så modifierar man totalt lätt sockermolekylen och får fram en produkt som är ca 600 gånger sötare än socker, och 3, 3 gånger sötare än aspartam. Sucralose finns både som sacketter samt som stoff, pulvret är blandat med maltodextrin för att ge mer kropp samt matchar bra i bakning. Sucralose håller ofta under namnen Splenda, SucraPlus samt Cukren ute i handeln. I Sverige handlar man Sucralose på www.allt-fraktfritt.com.
Man har i flera år diskuterat effekterna på människokroppen efter långt och vanlig användande av annorlunda artificiella sötningsmedel. Aspartam har sagts kunna ge allt från kräfta till ätstörningar och kritikerna är påstridiga. Likväl förbrukas det mer lightprodukter än sockerprodukter i både USA och Europa. Man väljer lightalternativet eftersom man tror att det är bättre för ens hälsa och kilon.

Många artificiella sötningsmedel skickar emellertid signaler i hjärnan om att socker har anlänt, insulinnivån påverkas samt kroppen lagrar därmed fett lättare. Samtidigt kan lightprodukter få igång aptiten så att man istället äter mer, medan socker ger en känsla av mättnad.

Har man inga bekymmer med form samt allmänhälsa så borde man unna sej originalversionen av alla föda – de med riktigt socker i. Om man däremot kämpar med vikten så kan lightprodukter vara en räddare i nöden när sockersuget slår till. Ehuru kritikerna till lightprodukter är skeptiska till huruvida de artificiella sötningsmedlen stöder en alternativt stjälper en när man går på någon speciell diet så kvarstår det faktum att produkten i sig inte innehåller något socker, inga kolhydrater och inga kalorier, så litegrann kan man inmundiga utan att få dåligt samvete alternativt bryta några regler.

När man följer en kolhydratreducerad diet så får man givetvis ingenting socker eftersom fräscht socker är den elakaste av alla kolhydrater. Allmänt går bort ens sötsug efter ett tag på en sådan diet, men drabbas man av riktigt sug efter ett tag så kan det vara bra att kunna att det finns alternativ till att trilla i fällan samt inta riktigt socker. Håller man sig till artificiella sötningsmedel som t ex sucralose när man drabbas av sockerbegär så slipper man ängslas för att avbryta ketosen som är det tillägg fettförbrännande metaboliska tillstånd som man hamnar i. Det enda negativa med att bota sötsug med artificiella sötningsmedel är att det kan trigga igång mer sötsug för en gammal sockernarkoman.