Må bra med alger

Upptäck algernas hälsofrämjande egenskaper. De kan antingen intas oralt alternativt via utvärtes behandling. En vanlig typ av alger som används av personer är blåstången som trivs i det kalla vattnet som finns i Stilla havet, norra Atlanten, Östersjön och Nordsjön. Blåstången är brun i färgen och kan uppnå en längd på 100 cm.

På senare tid har människor världen över fått lärdom om algens goda effekter. Förutom att algen kan köpas i de allra flesta hälsokostbutiker i antingen kapslar alternativt i tablettform, så kan den i sin ursprungsform serveras råa, inlagda samt kokta. Det finns dessutom varianter av alger som mjuk gel eller som en sorts te.

Blåstången har både antiinflammatorisk samt antireumatiska egenskaper som kan dämpa reumatism och reumatoid. Personer med struma som är en typ av svullnad av sköldkörteln som uppstår p.g.a. jodbrist kan lindras med hjälp av blåstång eftersom det är en okonstlad jodkälla. Jod styr tillväxten och utveckling hos barn upp till en viss ålder varför blåstång är är ypperligt.

Blåstång passar även bra för hudvård. En väldigt verkningsfull pulverform av mineraler ger näring och rengör huden från gifter som kan orsaka torrhet, rynkor och överflödig vätskeretention. Blåstången placeras med fördel i badvattnet, till ansiktsskrubben, wraps, i tvålar samt salter.

De som upplever besvär med celluliter eller fetma bör prova att behandla med blåstång. Algen ökar faktiskt ämnesomsättningen. Blåstången är därutöver effektiv för att reducera inflammation och smärta i leder som till exempel kan orsakas av artrit.

Det finns en sort av fibrer som kallas alginsyra i blåstången, vilket är ett ämne som underlättar matsmältningen. Det är ett ämne som hjälper till att effektivt för lindra förstoppningar eller diarré. Blåstång bör dessutom intas i samband med halsbränna. Brunalgernas fibrer tar hand om gifter och tungmetaller och hjälper kroppen att renas.

När matsmältningen underlättas är det självklart lättare att gå ner i vikt. I enlighet med forskning så stärker brunalgernas fibrer känslan av mättnad vilket innebär att man äter mindre och samtidigt förlorar i vikt. Alginaterna, som finns i algerna, är speciellt bra för att ta bort onödigt fett.

Fucoidan är ett annat ämne som finns i blåstång som bidrar till sänkta värden av kolesterol och glukos. Fuciodan ger en mängd olika antitumör och antiangiogena fördelar och minskar produktionen av AP-I vilket reducerar för cancertumörtillväxt och utveckling. Dessutom så gynnas hjärthälsan genomgående tack vare att fucoidan minskar kolesterolnivåerna. På så vis kan högdensitetslipoproteiner eller HDL för optimal kärl, funktion samt välbefinnande, hållas på goda nivåer.