Går man ned i kilon på en diet utan kolhydrater?

På en diet totalt utan kolhydrater så kan man gå ner i kilon ganska fort, samt gör man ganska är det fettet som ryker, medan muskelmassan får vara kvar.

Kolhydratereducerade dieter är inte någon nyhet. Mannen som gav oss ordet bantning – engelsmannen William Banting – levde under ett år på kolhydratfattig föda samt gick dra ner 21 kilo. Han var så fascinerad över hurdan bra det gick att han släppte en broschyr i ämnet, vilken blev enormt uppmärksammad samt uppskattad. Den bakomliggande historien är att Banting var så kraftigt fet att han hade ont i leder samt mindre hörsel pga. allt fett som låg och tryckte. Han hade rådfrågat mängder av doktor före han träffade Dr. William Harvey som gav honom instruktionerna att avstå från kolhydrater och stärkelserik mat – noll fralla, ingen öl, ingen potatis samt inget socker osv. Ingen annan doktor hade kunnat ge honom några vettiga råd.

Ehuru diet utan kolhydrater blev uppmärksammad redan på Bantings tid på 1800-talet så föll kunskapen inom kort i glömska och under 1900-talet var det kalorierna man fokuserade på. På 50-talet genomfördes en studie i övervikt och man fann att fettet var den stora boven. Fett har mer än dubbelt så mycket kalorier som både protein samt kolhydrater samt med enkel logik så måste man ju förbränna lika mycket kalorier som man tar in för att hålla sin vikt. Vill man neri vikt så måste man begränsa sitt intag till färre kalorier än de man förbränner. Fettet skulle därmed helst undvikas så mycket som möjligt om man ville vara mager.

Fett mättar antagligen och provar man gå ner i kilon med lågkaloridieter så är det högst troligt att man kommer att gå omkring samt vara omätt större delen av dagen, det blir en ständig batalj som man förr eller senare oftast förlorar. Om man istället kör på en diet utan kolhydrater, alternativt med begränsat mängd kolhydrater så får man i regel äta fritt av protein samt fett och på grund av detta hålla sej mätt och förmäten. Det låter antagligen otroligt, men det är totalt sant.

När kroppen inte tillförs kolhydrater, som i vanliga fall är dess primära bränsle, så börjar den ta av kroppens lagrede fettdepåer för att hålla sej verksam. Hjärnan känns ofta tung och seg, särskilt de första dagarna, alldenstund kroppen måste producera alternativt bränsle i form av ketoner för att hjärnan skall funka. Det är inte kroppens förstahandsval av bränsle så på grund av detta funkar sällan hjärnan till fullo, men under en kortare cykel på maximal några månader är det ingen som helst fara. Blott lite krångligt eventuellt.

För de som lider av sockerberoende är en diet utan kolhydrater fruktansvärt jobbig de första dagarna, för att sedan ta kol på sockerbehovet en gång allmän. Antagligen inne i en kolhydratreducerad diet brukar man tappa allt abstinens på godis. Vill man ändå unna sig något fin alltemellanåt så finns det välutvecklade sötningsmedel med inga alternativt få kolhydrater. Sucralose är ett sådant och håller att köpa på www.allt-fraktifritt.com under varumärket Splenda.

Många som har testat menar att en diet utan kolhydrater stabiliserar deras magar, dödar deras sockerbegär samt står sig deras kroppsvikt på perfekt grad alltid, de gör det till en fullkomlig livsstil för att effekterna är så flera och positiva.