Med aromolja får du en god doft hemmavid.

Vill du lära dig hur man med bara lite hjälp av aromitiska oljor kan få ett hem att kännas mycket mysigare och välkomnande? Aromolja kan ge både fantastiska dofter och smaker. Något av det skönaste i aromterapiväg är att få en grundlig massage med eteriska oljor och att efteråt känna sig totalt avslappnad, tillfreds med livet och lugn. Men doftolja är inte bara till för näsan, man kan nämligen använda aromoljor för att sätta smak på drycker som kaffe.

aromaolja

Det finns hundratals olika aromoljor och eteriska oljor med helt olika dofter.

Det finns oljor som kan kännas tunga, söta och sömngivande till uppiggande och fräscha. En del tycker att mandarinolja och limeolja är så fräscha medan vissa finner att dessa är alldeles för fruktiga. En varm sommardag kan pepparmyntsolja eller eukalyptus ge lite svalka och kännas friska.

Testa, prova olika dofter och även att kombinera två eller flera. Skaffa några doftkrus med ljus så kan du börja experimentera med olika oljor som gör dig avslappad och på gott humör. På Internet kan du söka upp någon svensk e-shop som säljer olika oljor med bra kvalité, exempelvis allt-fraktfritt.se.

Anpassa dofterna till gällande väderlek. Låter det inte mysigt att tända ljus, få lite värme och en god doft kulna vinterkvällar? Men på sommaren så kan man vilja använda andra lösningar som till exempel en vanlig vattenspray som innehåller en eterisk olja och som man puffar med.

Gör din egen munspray med en liten sprayflaska, vatten och 4-5 droppar pepparmintolja. Det är nödvändigt att skaka flaskan så innehållet blandas. Du behöver inte nöja dig med smaken eller doften från bara en olja, blanda olika och skapa egna favoriter.

Tips: Engagera familjen i att experimentera olika dofter för olika rum i hemmet. Ett gammalt beprövat knep att hålla löss borta är att gnida lite aromolja bakom öronen och halsens hårkant. Löss, eller blodsugare håller du bort enkelt eftersom de inte gillar samma dofter som oss – vilket är tur.

Testa även nya smaker på kaffet och på kolsyrat vatten

Billigare läsk än att tillstätta 1 droppe aromolja till 1/2 – 1 liter vatten som du kolsyrar finns knappast. Om du känner för lite nya smaker på ditt kaffe eller kolsyrade vatten kommer du upptäcka en helt ny värld.

Oavsett vilken typ av kaffe du brukar göra, kan en droppe aromolja ge en ny smak varje dag. Låter det skumt tycker du? Kaffe med polkagrissmak! Din egen bröstkaramellsmak skapar du genom att tillsätta en droppe stjärnanisolja. Glöm inte bort att prova en mix av flera sorter aromolja. Det kostar nästan ingenting, det går jättemånga droppar i en flaska.

Om du känner dig lite nere kan detta vara det rätta alternativet att liva upp dig igen. Det måste vara en nyhet för dig att aromolja kan göra att ditt kaffe ger dig en fräsch andedräkt.

När du tror att du har hittat din ultimata egna smak, stanna inte där för det väntar hundratals runt hörnet. Om du anser att en ny blandning blev misslyckad – det gör ingenting. Det kostar inte mycket med aromolja så det är klart att du har råd att testa. Alla har sin favoritsmak, så det gäller att tänka på det när du beställer.