Sötningsmedel för sockersjuka gör livet som insulinkänslig lite lättare

Det finns en del annorlunda sötningsmedel för sockersjuka på marknaden, vissa är bättre än andra, men det kommer till slut till personlig smak samt hur pass lättillgängliga de annorlunda varianterna är.

Det vanligaste sötningsmedlet som finns är aspartam, det finns i de flesta light-drycker och i mycket annat där man har velat avstyra socker. Ibland kan sötningsmedel affektera blodsockret trots att det inte innehåller något faktiskt socker, men kroppen luras av den söta smaken.

Ett annat sötningsmedel som också är vanligt är Sucralose. Sucralose tillverkas av standard rörsocker genom en modifiering av molekylerna. Det har inga kalorier i ren form, men finns som pulver där man har tillsatt maltodextrin som ger enstaka kalorier samt kolhydrater, men ännu så en aning att de har enormt liten alternativt ingen effekt på systemet. Kör man med kolhydratreducerad föda, exempelvis, så går man inte ur ketos bara för att man äter något med sucralosepulver. I Sverige säljs Sucralose under varumärket Splenda på www.allt-fraktfritt.com.
Ett annat sötningsmedel för sockersjuka är Stevia. Stevia är en naturprodukt som växer i Japan. Där är Stevia det vanligaste sötningsmedlet och står för 40 % av marknaden. Man har ännu inte helt godkänt Stevia på den europeiska marknaden eftersom man anser att somliga tester på biverkningar inte är helt entydiga. På flera andra ställen är dock Stevia både accepterat samt populärt. Att det är en naturprodukt och inte artificiellt sötningsmedel gör att man beredvilligt testar Stevia som därjämte är oerhört sött. Man behöver verkligen inte mycket steviakoncentrat för att söta sitt kaffe eller sina bakelse samt sju gram har man satt som inrådan på maximalt dagsintag.

Diabetiker lider av olika typer av rubbningar i insulinfunktionen. Typ 1 sockersjuka producerar inte eget insulin eftersom kroppen börjat slå ut insulinet som fanns som märklig inkräktare, vilket snabbt kan bliva en farlig situation om man inte behandlas. Behandlingen består av tillsatt insulin igenom små sprutor fyra gånger per dag. Det är en krämpa man måste lära sej att leva med eftersom det ännu inte upptäckts något kur.

Art 2 diabetiker kan ha ont av olika former av insulinkänslighet. Kanske har ens celler mindre duglighet att reagera på insulinet, alternativt så produceras inte tillräckligt med insulin i bukspottskörteln.

Medans typ 1 sockersjuka främst drabbar unga personer så drabbar art 2 diabetes främst äldre personer. Är man fet och/eller rökare så är risken större att drabbas. Art 2 diabetes kan ofta hållas i schack med assistans av ändrade kostvanor samt eventuellt viktnedgång, i annat fall kan man få medicin. Få fall får insulinsprutor för typ 2 diabetes, men det händer.

Blott för att man är diabetiker så betyder det inte att man vill skippa godis och då är sötningsmedel för diabetiker en användbar alster.

Det är inte bara sockersjuka som gagnas av sötningsmedel, allt fler väljer bort socker samt kolhydrater för viktrelaterade anledningar. Genom att exkludera kolhydrater ur sin kost så kan man ganska lätt gå dra ner till sin målvikt, men då är just socker en enorm bov. De sötningsmedel för sockersjuka som finns lämpar sej ja lika bra för de som följer kolhydratreducerade dieter i stil med Atkins och LCHF.